Apel Wójta Gminy Celestynów
Dodano: 2020-03-19
Apel Wójta Gminy Celestynów do właścicieli sklepów w celu przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się koronowirusa powodującego chorobę COVID-19.
Zwracam się z prośbą do właścicieli sklepów o zachowanie środków ostrożności, a także dbałość o czystość.
W trosce o bezpieczeństwo pracowników i klientów Proszę Państwa aby:
1.zapewnić organizację sprzedaży w taki sposób, aby klienci mieli możliwość zachowania bezpiecznej odległości od siebie tj.min 1,5 m (najbezpieczniejszym sposobem jest wpuszczanie do sklepów po kilka osób jednocześnie, przede wszystkim dotyczy to sklepów o małej powierzchni sprzedaży);
2.promować dokonywanie płatności bezgotówkowych;
3.pracownicy podczas pracy na kasach używali rękawiczek ochronnych;
4.promować częste i dokładne mycie rąk przez pracowników wodą z mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu (min. 60%, rekomendowane 70%),
5.wywiesić w widocznym miejscu (stoisko mięsne, pomieszczenia socjalne, toalety) informacje, jak skutecznie myć ręce;
6.upewnić się, że pracownicy mają stały dostęp do miejsc, w których mogą myć ręce mydłem i wodą;
7.nie obawiać się zwracać uwagi klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w kierunku pracowników, innych klientów ani na produkty spożywcze;
8.pracownicy z widocznymi objawami przeziębienia (kaszel, katar, itp.) powinni zostać odsunięci od pracy na sali sprzedaży;
9.należy uświadamiać pracowników, że w przypadku wykazania objawów infekcji dróg oddechowych muszą powiadomić o tym fakcie przełożonego, przed przyjściem do pracy, aby przełożony mógł podjąć decyzję czy pracownik powinien stawić się w pracy;
10.zwracać uwagę, czy przy stanowiskach z pieczywem, warzywami i owocami nie brakuje jednorazowych rękawiczek (przypominać klientom o konieczności ich używania);
11.umieścić przy wejściu do sklepu (przy wózkach i koszykach) foliowe rękawiczki jednorazowe do użycia przez zainteresowanych klientów;
12. umieścić dozowniki z płynem odkażającym w widocznych miejscach: dla pracowników: w miejscach dostępnych dla personelu ,dla klientów sklepu (np. przy wejściu, przy stanowiskach z pieczywem, owocami i warzywami),należy upewnić się, że dozowniki z płynem są regularnie napełniane i uzupełniane podajniki z rękawicami;
14.upowszechniać wśród pracowników wiedzę z zakresu BHP i HACCP;
15.zapewnić, aby pomieszczenia handlowe były czyste i higieniczne;
16.powierzchnie dotykowe, takie jak: kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze), a także rączki wózków i koszyków muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem;
17.kosze na stanowiskach z pieczywem i stanowiskach warzywnych, powinny być na bieżąco opróżniane;
18.wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane z użyciem wody z detergentem.
Szanowni Państwo, tylko dzięki wspólnym wysiłkom może nam się udać zahamować rozprzestrzenianie się wirusa.
Z góry dziękuję
Witold Kwiatkowski
Wójt Gminy Celestynów